Gezi Programı

09.00-09.30

Otellerden servisle hareket edilmesi

10.00-12.00

Düzce Güzeldere Şelalesi

Çay Molası

Şelaleye İniş

12.30-15.00

Yemek Arası

15.00-17.00

Efteni Gölü Sulak Alanı ve Yaban Hayatı Geliştirme Sahası

17.00

Terminale Hareket


GÜZELDERE ŞELALESİ TABİAT PARKI

Güzeldere Şelalesi, Düzce’nin Gölyaka ilçesi sınırları içerisinde, 20.24 hektarlık alanı kapsamaktadır. Düzce’ye 18, Gölyaka’ya 11 km mesafedeki Gölyaka-Güzeldere Köyü’ndedir ve rakımı 600 metredir. Mesire Yeri olarak 28.12.1993 yılında Tabiat Parkı olarak 11.07.2011 yılında tescil edilmiştir

Güzeldere Köyü’nden geçen Bıçkı Deresi üzerinde bulunan Şelale 130 metre yükseklikten dökülen suyun doğal coşkusunu dev Kayın ve Gürgen ağaçlarıyla bütünleştirerek muazzam bir görüntü arz etmektedir.

Şelale, düzenlenen üç ayrı patika ve merdivenler sistemiyle gezilebiliyor. Kışın beyaz yorganını örten, ilkbaharda ise Ormangülleriyle canlanan Güzeldere'nin en görkemli zamanı ilkbahar ve güz mevsimi. İlkbaharın ve sonbaharın renk cümbüşüne dönüşen tonları bir tabloya benzetiyor bu nadide tabiat köşesini.

Güzeldere Şelalesi, doğal peyzaj bitki örtüsü, Piknik alanları, düzenlenmiş orman içi dinlenme yerleri ve yürüyüş parkurları ile bölgenin önemli doğal değerlerindendir. Orman Bakanlığı Milli Parklar ve Av-Yaban Hayatı Koruma Genel Müdürlüğü tarafından “Orman İçi Dinlenme Yeri” olarak tescil edilmiştir. Bölge trekking, kampçılık, at binme, bisiklet binme, foto-safari aktiviteleri için oldukça uygundur.

Elmacık Dağı (1700 m)’na uzanan bu şelale ve çevresi orman yapısı ile de dikkat çekmektedir. Şelalenin bulunduğu alanda, Kayın, Gürgen, Köknar, Porsuk, Sarıçam, Karaçam, Kestane, Ihlamur, Akçaağaç, Dişbudak, Ceviz, Orman Kavağı, Orman Söğüdü, Orman Gülü, Kara Yemiş, Papaz Külahı ağaçları; Böğürtlen, Üvez, Alıç, Taflan, Kantaron Otu, Kardelen, Arap Sümbülü, Siklamen, Menekşe, Düğün, Eğrelti, Fiğ, Burçak gibi bitkiler de görülmektedir.

İstanbul tarafından gidenler; TEM otoyolunda Hendek çıkışından sonra Düzce İli sınırları içerisinde Gümüşova-Gölyaka TEM Otoyolundan ayrılın. Ankara tarafından gelenler için; Düzce İli sınırları içerisinde Kaynaşlı çıkışından sonra Gümüşova-Gölyaka çıkışından sonra TEM Otoyolundan ayrılın. Gölyaka tabelasını takip ederek Gölyaka’ya ulaşın. Gölyaka`nın içinden güney istikametine gidilir ve Açma Köyü sapağından doğu istikametine doğru Hacı Yakup Köyünde güneye doğru sapılarak  “Güzeldere” tabelaları takip edilir. Güzeldere Tabiat Parkı Düzce’den 18, Gölyaka’dan ise 11. km. uzaklıktadır.

(Kaynak:http://www.duzcekulturturizm.gov.tr/rehberdetay-69-guzeldere_selalesi_tabiat_parki.html)

 

EFTENİ GÖLÜ YABAN HAYATI GELİŞTİRME SAHASI

Efteni Gölü; Elmacık Dağı silsilesinin eteğinde, Düzce Ovasına ait akarsu ağının birleştiği ve Büyük Melen kanalıyla Karadeniz’e döküldüğü ekolojik bir ağın düğüm noktasındadır. Düzce'nin Gölyaka ilçesinde bulunan Efteni Gölü, ilçe merkezine 5 km, Düzce Merkeze 25 km, D-100 Karayoluna 15 km, TEM Otobanına 10 km mesafededir. Efteni Gölü ve çevresi sahip olduğu zengin bitki örtüsü ve su kaynakları nedeniyle hayvan yaşamı için uygun bir ortam yaratmaktadır. Koruma sahası içerisinde sazlık alanlar, açık su yüzeyleri, bataklıklar ve çamur düzlükleri gibi farklı ekolojik nitelikteki habitatlar, başta su kuşları olmak üzere değişik türden çok zengin bir hayvan hayatının barınmasını sağlamaktadır. (Kaynak: http://www.duzcekulturturizm.gov.tr/rehberdetay-24-efteni_golu.html)